Kevätkiireitä

Kevät on täällä – melkein! Nyt ollaan päästy jo toukokuun puoliväliin ja huomaan, että edellisestä kirjoituksestani on hurahtanut turhan paljon aikaa. Siihen on syynsä. Kevät huipentui työrintamalla ”hulluun huhtikuuhun”, kuten sitä itse kutsuin. Kuten freelance-muusikon elämään kuuluu, välillä on rauhallisempaa ja välillä työt kasautuvat. Nyt tuo kiireiden kasauma osui huhtikuulle, joka oli täynnä mielenkiintoisia projekteja ja esiintymisiä.

Fabulous Bäckström Brothers aktivoitui monella rintamalla: Maaliskuisen, Finlandia-talolla Vantaan viihdeorkesterin kanssa toteutetun Big Bang Siegfried -esityksen jälkeen oli aika valmistautua YLEn taltiomaan livelähetykseen Helsingin Musiikkitalolla. Tätä varten kuvasimme myös erinäisen määrän videoklippejä, joita voi katsella Yle Areenasta. Sieltä on katsottavissa nyt myös koko Fabulous Bäckström Brothers -esitys, joko kokonaisena tai kohtaus kerrallaan.

Tämän jälkeen kävimme kolmistaan Oulussa esiintymässä, jonka jälkeen vuorossa oli vappupäivän konsertti Porissa. Lavalla nähtiin aivan uusi ohjelmakokonaisuus, jossa tärkeässä roolissa oli Pori Sinfonietta, johtajanaan Janne Nisonen. Janneen tutustuin tehdessäni viimeksi Sinfoniaorkesteri tutuksi -konserttia Radion sinfoniaorkesterin kanssa ja olin iloinen, että yhteistyömme sai jatkoa.

Vappukonsertin ohjelmaan mahtui muutama kantaesitys: Minna Lindgrenin kirjoittama ja Tapani Länsiön sovittama/säveltämä Kaksi tarjoilijaa -konserttikohtaus. Esitin orkesterin kanssa kaksi uunituoretta sovitusta pianolle ja orkesterille: Porilaisten marssi sekä Vappufantasia. Molemmat pohjautuivat toki osittain vanhoihin pianosovituksiini. Vaikka vappuihmisenä kaipasinkin Ullanlinnanmäelle, konsertti oli erittäin onnistunut ja hauska kokemus.

Huhtikuussa oli toinenkin ensi-ilta: Reetta Ristimäki oli kirjoittanut ja ohjannut Musiikkiteatteri Kapsäkkiin 1920-luvun Pariisiin sijoittuvan operettihupailun Hotel Paris, joka sai ensiesityksensä tiistaina 25.4. Erittäin onnistunut, historiallisia henkilöitä ja fiktiota yhdistävä, operettikirjallisuuden helmiä sekoittava esitys sai molemmissa esityksissään yleisöltä valtavan innostuneen vastaanoton. Musiikista vastasi lisäkseni viuluvelho Mauri Saarikoski ja lavalla toisensa ja yleisön sydämiä mursivat Reetan lisäksi sopraano Emilia Vesalainen-Pellas ja tenori Ville Salonen. Taas tuli todettua, että etenkin kiireen keskellä, kyllä kiva työryhmä ja hyvä ilmapiiri on valttia! Lisäesityksiä on tulossa syksyllä!

Onneksi huhtikuuhun mahtui myös viikon mittainen irtiotto, tällä kertaa Lontooseen. Vaikka muutama päivä menikin nuotinnosten tekoon, jäi aikaa kaupungilla kiertelylle, istuskelulle ja parille kulttuurikokemukselle. Royal Opera Housen ohjelmistossa oli tällä viikolla Puccinin Madame Butterfly, mitä lähdimme katsomaan kuusihenkisellä muusikkoporukalla. Toinen mukava muisto jäi päivävisiitistä Brightoniin, jossa aurinko helli pääsiäistä viettäviä, kaduille, puistoihin ja rannalle virranneita ihmisiä.

Esiintymisten ja harjoitusten lisäksi aikaa vei muutamat sovitusprojektit. Kesän lopussa on mm. ilmestymässä nuottikirja, jota varten tein harrastajakäyttöön tarkoitettuja pianosovituksia suomalaisista kansanlauluista. Siitä lisää myöhemmin.

On oikeastaan mukavaa, että välillä on haipakkaa – etenkin saa työskennellä näin kivojen juttujen parissa – kunhan vastaavasti jossain kohtaa jää aikaa myös levolle ja palautumisella. Ja sitäkin on onneksi luvassa, kun päästään kesän korvalle!